Gaula Natursenter - fra fjell til fjord

Om Gaula Natursenter


 

Hvor

Støren ligger geografisk midt på Gaula der hvor sideelven Sokna renner ut.

Senteret er en spennende opplevelse for hele familien.

 

Hva vi jobber med.

  • Turistinformasjon for hele Gauldalen.
  • Bygdeutvikling. 
  • Sekretariat for forvaltningen av Gaula og sidevassdrag .
  • Statistikkføring av fangst i Gaula.
  • Senteret formidler alt du trenger for din ferie. Vi kan nevne: fiske, bespisning, guiding, instruksjon, transport osv.

 

Opplevelser  på senteret.

  • En flott utstilling om livet i og langs Gaula. Her kan du se over 60 forskjellige viltarter utstilt i sitt rette element.
  • Historisk avdeling med historie og fiskeutstyr fra de riktig gamle dager i Gaula.
  • Skjermvisning av livet i elva.
  • Børs Basar - en butikk som selger husflid og håndverk fra dalen, samt det utstyret du trenger for en vellykket fisketur i regionen.
  • Laksebørs med daglige oppdateringer.

 

 

Våre samarbeidspartnere.

Senteret har et tett samarbeid med både reiselivsbedriftene, fiskeforeningene og grunneierne i vassdraget.

 Ellers vil vi nevne sidevassdragene til Gaula som er kjent for sitt fantastiske fiske i tillegg til hovedelven. Gauldalen er også et eldorado for de som ønsker å ta med fiskestanga på fjellet. Vi har mange vann med gode bestander av brunørret. Dette kan vi gi gode tips om.

 

Gaula Natursenter er det perfekte utgangspunkt for uforglemmelige opplevelser i Gauldalen.

Skjermrommet

På våre 4 tv-skjermer kan du se laksen i tre forskjellige stadier samt en film om gaula.

På skjerm nr 1 kan du se tilbakevandringen til elva. Laksens presise vandring tilbake til fødeelva har fascinert vitenskapen i århundrer. Denne utrolie navigeringsevnen bygger trolig på en læringsprosess som startet under oppveksten i elva og utvandringen derfra. Fisken bruker antaglig flere sanser for å finne veien tilbake, men kunnskapen om dette er begrenset. Navigering basert både på jordmagnetfelt, stjernesystem, syn og lukt har det vært teorier om.

På skjerm nr 2 får du sett gyteaktiviteten. I Gaula gyter laksen i all hovedsak i oktober. I Vintervarme elver utvikles rogna raskt, og her gyter laksen senere enn i vinterkalde elver i nord. Slik er laksebestanden tilpasset at rogna klekkes når forholdene for de nyklekte lakseungene er gunstige. Laksen gyter på grus- og steinbunn i rakst strømmende vann.

Videre på skjerm nr 3 ser du laksen på "ungfiskstadiet". Negravd i elvegrusen utvikler eggene seg i løpet av vinteren. De klekker om våren, og yngelen lever av plommesekken nede i grusen. Når plommesekken er brukt opp 2 til 8 uker etter klekking, kommer yngelen opp av grusen, og nå er normalt mulighetene for å finne mat bedre. Det vanlige er at yngelen kommer opp av grusen enten like før eller rett etter vårflommen.

På den siste skjermen kan du se filmen "Gaula - River of silver and gold". Denne filmen er produsert i Gaula og man får se Gauldalen og Gaula gjennom en hel sesong. Her er det en fin blanding av natur og elv med film fra både over og under vann. Man får også se sportsfiskeren i aksjon. Filmen har også en flott sekvens med laksens biologi. Filmen kan kjøpes her på senteret!